Vormsi kalapäev tõstab seekord räime esikohale

Vormsi kalapäev tõstab seekord räime esikohale

Juba kolmandat aastat järjest korraldab Vormsi Kalapüüdjate Selts koostöös vallavalitsusega suve hakul kalapäeva. Seekord toimub Vormsi kalapäev 8. juunil Krog No 14 juures.

Iga kord on kohale kutsutud mõni põnev tegija kokanduses, kes oskab huvilistele maitsvaid kalaroogasid tegema õpetada. Toimunud on ka kalatoitude ja suitsukala võistlused ning simmanid. Seekord keskendutakse Eesti rahvuskalale räimele ning peetakse Kõrts Krog No 14 juures ka kalalaata, kuhu kõik on oodatud.

Korraldaja Ene Sarapuu: „Kalapäeva eesmärgiks on kalapüügi ja kala väärindamise kui Vormsi traditsioonilise tegevuse propageerimine ja tutvustamine. Lisaks räime ja räimetoitude õpitubadele, degusteerimistele ja tutvustamisele toimub kalalaat. Kalalaadaga luuakse võimalus kohalikele kaluritele ja kalapüüdjatele võimalus tutvustada ja pakkuda oma tooteid. Oodatud on ka teised Läänemaa kala väiketöötlejad oma toodanguga.

Kalapäev aitab kaasa traditsioonide tekkele saarel, kus populariseeritakse kalandus/merendustegevusi. Kalapäev aitab kaasa Vormsi saare kalurite ja kalapüüdjate kogukonna identiteedi suurendamisele ja kalanduse kui saare traditsioonilise tegevuse jätkumisele.“

Kalatoitude tegemist tuleb õpetama Joel Kannimäe Dirhami kalakohvikust.

Õpitubade eesmärk on laiendada üritusest osavõtjate silmaringi rahvuskala räime kulinaarsel väärindamisel. Käsitlusele tulevad ajaloolis-traditsioonilised räimetoitude valmistamise näited, samuti kaasaegsemad ja loomingulisemad menetlused.

Õpitubades valmistatakse alljärgnevaid räimetoite:

  • Soolasilgukaste, ajalooline käsitlus.
  • Sinepiräimed. Äädikaga valmistatud silkudest sinepikastmeni.
  • Marineeritud praeräimed kahel erineval moel(äädikaga ja looduslike hapetega, mahedad ja vürtsikad; keedumarinaadi valmistamise nõksud)
  • Friteeritud räimed ja nende juurde sobivad kastmed. Valmistame majoneesi.
  • Räimeseljanka. Seljanka valmistamise ja kasutatavate vürtside tutvustus.
  • Toormarineeritud räimed(ceviche) ja kevadine salat
  • Eksootiliste ja ekslusiivsete maitseainete kasutamine räimede juures(vanilje, safran)
  • Boonusena avame ka mõned surströmmingu- ehk Rootsi hapusilgutoosid; tutvustame selle delikatessi juurde kuuluvaid kohustuslikke komponente ja serveerime seda parimal sööjasõbralikul moel.

Lisaks on kokk avatud kõigile söögitegemise valdkonda puudutavatele küsimustele, tuginedes oma kogemustele ja praktikale.

 

Üritusele on õla alla pannud lisaks Vormsi vallale Euroopa Liidu Merendus- ja Kalandusfond.

 

Lisainformatsioon ürituse ja laada kohta: Ene Sarapuu, ene@vormsi.ee