Oleme Saarte Energiaagentuuri liige ja algavas projektis aktiivne osaleja

Tegevust alustab MTÜ Saarte Energiaagentuur (SEA), mille eesmärk on muuta energiakasutus saartel säästvamaks, rahakoti- ning keskkonnasõbralikumaks ja toetada saarte majandust uute nutikate energialahendustega.
SEA on sotsiaalne ettevõte, mis aitab kohalikel omavalitsustel, kogukondadel ja ettevõtetel ellu viia projekte, mis on suunatud säästvamale energiakasutusele ja -tootmisele ning süsiniku jalajälje vähendamisele.
SEA asutati Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Vormsi ja Kihnu saarte omavalitsuste, Saaremaa ja Hiiumaa Ettevõtjate Liidu, Saare Arenduskeskuse ning Tallinna Tehnikaülikooli poolt.
Omavalitsused saavad SEA-lt tuge avalike hoonete renoveerimiseks, kaugkütte uuendamiseks, transpordi fossiilivabaks muutmiseks, taastuvenergia projektide elluviimiseks, investeeringute kaasamiseks ning teavitusürituste ja koolituste korraldamiseks. Ettevõtteid aidatakse ressursitõhususe planeerimisel, sõidukipargi heitevabastuse ning taastuvenergia projektides. Kogukondadel aidatakse moodustada energiaühistuid ning nõustatakse kortermajade renoveerimisel. Koolide lõpuklassidele töötatakse välja koolitusprogramm.
SEA on Tartu Regiooni Energiaagentuuri (TREA) järel teine regionaalne energiaagentuur Eestis. SEA ja TREA tööpõhimõtted on sarnased, kuid SEA juhindub oma töös saarte spetsiifikast, kus on palju hajaasustust ning elektrivarustus mandriga võrreldes viletsam. Taastuvenergia potentsiaali tõttu tuleb pöörata palju enam tähelepanu lokaalsele energiatootmisele.
SEA tegevusi rahastatakse Euroopa Liidu Life programmist, asutajate poolt ning läbi erinevate teenuste pakkumise.

Fotol SEA asutajaliikmed, koostööpartnerid ja osa tegevmeeskonnast,
kes kogunesid juuli lõpus Hiiumaale üldkoosolekule.
Jaga
Vormsi