Ehitamine

Ehitamine Vormsil toimub vastavalt kehtestatud Vormsi üldplaneeringule. Vormsi valla üldplaneeringu peamiseks printsiibiks on Vormsi saare kui unikaalse loodusliku ja kultuurilis-miljöölise koosluse säilitamine võimalikult ehedal kujul ning tingimuste loomine selle keskkonnasäästlikuks arendamiseks.

Ehitusloa taotlemise kirjeldus:

Riigilõiv tasutakse Vormsi Vallavalitsuse arveldusarvele EE702200001120170356 Swedbank. Seletusse märkida “Ehitusloa riigilõiv, kinnistu aadress”.

Projekti kooskõlastamiseks Lääne Päästekeskusele jm. asjakohastele ametiasutustele esitab vallavalitsus läbi ehitisregistri. Projekt peab olema kooskõlastatud konkreetse kinnistu kitsendustest tulenevalt asjaomaste ametkondade või asutustega.

  • Tähtajad – Ehitusluba antakse välja 30 päeva jooksul taotluse esitamise päevast arvates. Kooskõlastus või arvamus antakse projektile 10 päeva jooksul.
  • Kehtivus – Ehitusluba kehtib 5 aastat. Kui ehitamisega on alustatud, siis kehtib ehitusluba kuni seitse aastat ehitusloa kehtima hakkamisest. Põhjendatud juhul võib ehitusloa kehtivuseks sätestada pikema tähtaja või muuta ehitusloa kehtivust.
  • Ehitustöödega alustamine peale ehitusloa väljastamist. 
  • Vastavalt Ehitusseadustiku¹ § 43 lg 1 ja 2 on ehitise omanik kohustatud esitama ehitisregistri kaudu kohalikule omavalitsusele vähemalt 3 tööpäeva enne ehitise ehitamise alustamisest teatise ehitamise alustamise kohta.

Ehitusteatis:

  • Ehitise ehitamisest teavitatakse vallavalitsust elektrooniliselt ehitisregistri kaudu.
  • Ehitusteatis tuleb esitada vähemalt 10 päeva enne ehitise ehitamise alustamist.

Kui vallavalitsus ei teavita ehitusteatise esitajat 10 päeva jooksul pärast ehitusteatise esitamist vajadusest ehitusteatises esitatud andmete täiendavaks kontrollimiseks, siis võib alustada ehitamist.

Väikeehitise ehitamise puhul ei ole vaja esitada teatist ehitamise alustamise kohta. Ehitusteatise alusel võib ehitist ehitada 2 aasta jooksul ehitusteatise esitamisest või täiendavate nõuete esitamisest või ehitusprojekti heakskiitmisest arvates.

Vormsi